Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει με την πρώτη και δεύτερη κάλπη. Οι κρίσιμες ημερομηνίες (Άρθρο του Βασίλη Τριάντη). Όλο το ρεπορτάζ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει με την πρώτη και δεύτερη κάλπη
Στις 21 Μαίου ο ελληνικός λαός καλείται να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει για την ανάδειξη του κόμματος το οποίο θέλει να κυβερνήσει.
Παράλληλα, η ημερομηνία της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης έχει οριστεί για τις αρχές Ιουλίου με πιθανότερη ημερομηνία 2 του ίδιου μήνα.
Η ενημέρωση της προέδρου της Δημοκρατίας
Μετά την προγραμματισμένη ενημέρωση από την πλευρά του πρωθυπουργού, της προέδρου της Δημοκρατίας, για την απόφασή του για τη διεξαγωγή των εκλογών. Εκείνη με τη σειρά της εκδίδει Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Κι αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα και τον τρόπο αυτό θα ξεκινήσει και τυπικά η διαδικασία της προεκλογικής περιόδου.
Η διαδικασία
Αφού λοιπόν η Βουλή έχει σταματήσει τις εργασίες της, η διάλυσή της αναμένεται αργότερα και μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών για τις 21 Μαίου, το επόμενο βήμα όπως προβλέπει το Σύνταγμα, είναι η διάλυση της Βουλής, κάτι που σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να έχει γίνει σε 22 μέχρι και 30 ημέρες νωρίτερα. Στη συνέχεια η αναμένεται η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος είτε τη Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου. Από τότε ουσιαστικά ξεκινά και η προεκλογική περίοδος.
Η πρώτη κάλπη και οι δεύτερες εκλογές
Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη διαδικασία της κάλπης, από κει και μετά, απαιτείται διάστημα ενός περίπου μήνα μέχρι τις δεύτερες εκλογές. Αυτό το μεσοδιάστημα θα χρειαστεί το δεύτερο και το τρίτο κόμμα ν’ αναλάβουν τη διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης.
Το άρθρο 37 του Συντάγματος
Συγκεκριμένα, το άρθρο 37 του Συντάγματος για την περίπτωση αυτή, αναφέρει:
«Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή».
Η δεύτερη κάλπη
Μετά τα παραπάνω λοιπόν, γίνεται κατανοητό ότι εφόσον δεν έχει συγκεντρωθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε με την ανοχή κόμματος ή κομμάτων, τότε η διαδικασία οδεύει στη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών.
Ωστόσο, οι εκλεγμένοι βουλευτές, με βάση την απλή αναλογική, θα κληθούν να σχηματίσουν τη νέα Βουλή. Κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη του Μαίου.
Και την ίδια ημερομηνία αναμένεται να θυροκολληθεί το νέο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και θα προβλέπει τη νέα διάλυση της Βουλής.
Τώρα σχετικά με τη νέα Βουλή η οποία θα προκύψει από τη δεύτερη κάλπη, αυτό θα γίνει με λίστα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα κόμματα θα ορίσουν τη σειρά των υποψηφίων, ενώ οι πολίτες απλά θα κληθούν να ψηφίσουν κόμμα. Κι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου.
Οι υπηρεσιακοί υπουργοί
Δύο είναι οι υπουργοί οι οποίοι συνήθως με την προκήρυξη εκλογών, παραιτούνται. Κι αυτοί είναι ο υπουργός Εσωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των διαδικασιών και αντικαθίστανται από υπηρεσιακούς υπουργούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα αλλά πραγματοποιείται σύμφωνα με το “εθιμικό” δίκαιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΨΗ ΔΕΣ ΕΔΩ